HET PAISLEY MOTIEF

Deze rok zag ik op een pop in de etalage van een tweedehands winkel.
In de goede oude tijd, toen je ergens nog gewoon naar binnen kon lopen.

Ik werd meteen getriggerd door het paisley patroon. Dat is een klassieker, opgebouwd uit gestileerde bladvormen met een spits uiteinde.
De oorsprong van dit motief gaat terug tot het Perzische Rijk. In de 11e eeuw werd het geëxporteerd naar India, waar het werd toegepast op kasjmier.

Britse koloniale soldaten brachten in de tweede helft van de 19e eeuw sjaals met paisley patroon naar hun moederland. Koningin Victoria sloeg graag zo’n warm lapje om. Hoewel we haar niet kennen als fashion icon, startte zij wel een rage.

Het importeren van kasjmier uit India bleek echter een kostbare zaak. Daarom begonnen Schotse textielproducenten de stof na te maken met wol van hun eigen schapen. Dat gebeurde vooral in het plaatsje Paisley waar al een industrie was met jacquardgetouwen waarop men complexe patronen kon weven. Zo werd het paisley patroon bereikbaar voor een breed publiek en het plaatsje wereldberoemd.

Tegenwoordig wordt het patroon meestal niet geweven maar geprint. Het Italiaanse modehuis Etro dankt zijn faam voor een belangrijk deel aan de toepassing van paisley.
Toen ik deze rok op de etalagepop zag, dacht ik dan ook met Etro van doen te hebben.

Tot mijn verbazing bleek het een oer-Nederlandse Oilily te zijn.
Jammer genoeg in maat 38. Hij kon met geen mogelijkheid dicht. Natuurlijk kocht ik de rok toch. Ik reed meteen door naar Rachid.
Hij heeft iets vernuftigs gedaan met die plooien. Er zit nu een extra stukje stof in de tailleband.

DEZE COMBI

Rok: Oilily (tweedehands bij Couture Recycle in Wassenaar) €
Trui: Uniqlo 2014 € ook hier
Jasje: Zara 2019 € ook hier, hier en hier
Ceintuur: 2019 van de markt €, ook hier en hier
Tas: Longchamp (tweedehands via Vestiaire Collective) €€


Laat een reactie achter

2 Reacties

  1. Ria wrote:

    Mooi!

    Posted 4.5.21 Beantwoorden