HOE IK DE WERELD RED

Trouwe lezers van deze blog weten al dat ik shopverslaafd was.

Dat vind ik zelf ook een beetje raar. Ik maak me immers graag druk over belangwekkende maatschappelijke kwesties, zoals kansenongelijkheid in het onderwijs. Waarom vermorste ik dan zoveel tijd (en geld) aan mijn onnozele fashion-hobby?

Na mijn abrupte koopstop op zondag 15 maart jl. kreeg ik regelrechte ontwenningsverschijnselen. Steeds weer gleed mijn hand naar de verleidelijke winkelicoontjes op mijn iPad… tot ik ze uiteindelijk resoluut van mijn beginscherm schrobde. Ik heb me ook afgemeld voor alle nieuwsbrieven over nieuwe collecties. Dat geeft rust. Toch krijg ik het soms nog te kwaad. Dan heb ik een ‘nicotinepleister’ nodig. Dus nu heb ik bedacht dat zo nu en dan een tweedehandsje wél mag. (Of vind je van niet?)

Om te beginnen is vintage goedkoop. Ik moet er vreselijk naar op zoek (en daar heb ik gelukkig niet genoeg tijd voor). Ook heel prettig: er zijn geen winkels waar zo’n verleidelijk kledingstuk zomaar in mijn maat klaar hangt. Ik kan het ook niet uit een ander filiaal laten invliegen.
Vintage kopen vergt geduld. En vindersgeluk.

Het belangrijkste argument is natuurlijk dat ‘kleren met ervaring’ echt duurzaam zijn. Al die eerder gedragen items zijn er immers al. Er is geen productieproces dat grondstoffen en water vergt, en er wordt ook geen CO2 en afval voor geproduceerd. Als je zoiets koopt, red je het van de afvalberg.

Daarom zie ik een tweedehandsje op zijn tijd als verantwoorde ‘klerapie’ om mijn zelfopgelegde koopstop vol te houden. Ik maak mezelf wijs dat ik met die afdankertjes meehelp om onze planeet te redden. Daar zullen mijn kleinkinderen mij later vast dankbaar voor zijn!

Maandenlang heb ik op mijn favoriete vintage-site, Vestiaire Collective geloerd op deze stoere stappers. Tot de prijs eindelijk voldoende zakte. Toen sloeg ik toe. Nu kan ik er weer een tijdje tegen, met mijn koopstop.

Val jij ook weleens voor vintage?

DEZE COMBI

Vest: Lands’End 2016 €
Broek: Closed 2010 €€
Schoenen: Sandro €€ tweedehands (Vestiaire Collective)
Tas: Liebeskind 2007 €€
Riem: hoort bij een jurk van Caroline Biss

Laat een reactie achter

6 Reacties

 1. Dorine wrote:

  Al waren ze nieuw…, dan hadden we ons niet kunnen bedwingen…!

  Posted 8.28.20 Beantwoorden
  • Martje wrote:

   Jij mag door de knieën gaan… maar ik echt niet. Dan zak ik als Broekriemblogger echt door het ijs!

   Posted 8.28.20 Beantwoorden
 2. Nely wrote:

  Wat een geruststelling dat vintage wel mag. Dat helpt enorm. Maar ik ben nog lang niet op jouw niveau.

  Posted 8.28.20 Beantwoorden
  • Martje wrote:

   Haha! Het is echt een speciale tak van sport.

   Posted 8.28.20 Beantwoorden
 3. mariannedewit wrote:

  hallo Martje,
  ik lees jouw berichtjes steeds met veel plezier, maar is er niet een manier om alleen de reactie achter te laten ipv steeds mail adres en naam.
  Ik ben een van de wilde bessen die bij jullie mochten aansluiten .
  ik hoop je snel een keertje te ontmoeten je bent een inspirerende vrouw.
  tot snel
  marianne de Wit

  Posted 8.28.20 Beantwoorden
  • Martje wrote:

   Beste Marianne, goed punt! Ik ga het uitzoeken, ik ben nog niet zo goed thuis in alle techniek rond de blog. Ik kom erop terug zodra ik er meer van snap.
   Als naam kun je gerust een fantasienaam invullen als je dat prettiger vindt. Het invullen van je mail adres is wel handig, omdat ik je dan ook een persoonlijke reactie kan sturen. En uiteraard is je mailadres goed afgeschermd en alleen voor mij zichtbaar.

   Posted 8.28.20 Beantwoorden