JE ZIET HET NIET

Dit truitje is een wonder der natuur.
De producent beweert dat het is gemaakt van één enkele draad.

Het begin zit middenachter op de rug. Vandaaruit gaat de draad in cirkels rond, wat op zich al mooi is om te zien. De armen en het voorpand zijn er op vernuftige wijze aangebreid: er is geen naad te bekennen. Om te snappen hoe dat zit, zou ik de trui uit elkaar moeten trekken.

Als mijn moeder nog zou leven, dan deed ik het. Mijn moeder was haar leven lang een verwoed breister. Meer dan dertig jaar geleden was zij de trotse bezitter van een van de eerste ‘breicomputers’, een apparaat waarop zij digitale patronen kon invoeren, die er dan via de gekoppelde breimachine in textiele vorm uitkwamen.
Dit klinkt leuk en dat is het ook. Maar in die tijd had je nog geen gebruiksvriendelijke applicaties. Mijn moeder programmeerde ieder patroon dus zelf. Dat ging weleens mis en dan moesten mijn Delftse vader en broer eraan te pas komen om het breiwerk weer vlot te trekken.
Soms vergde het bloed, zweet en tranen, maar die truien met dino’s, Barbies en andere vernuftige ingebreide plaatjes kwamen er wel.

Als het resultaat toch niet helemaal naar haar zin was, haalde mijn moeder haar creaties net zo makkelijk weer uit. Daar was ik graag bij, want ze had een duurzame gadget waar ik dol op was: een wolwikkelaar. Die vergde gelukkig geen enkele technische kennis.
Terwijl mijn moeder haar breisel sloopte, mocht ik aan het wieltje draaien. Als ik dat precies in het juiste tempo deed, vormde zich op die wikkelaar een regelmatig gevormde bol krullerige wol waar zij dan welgemoed weer een nieuwe trui van breide.

Ik denk dat mijn moeder dit Uniqlo-kunststuk uit één draad een prachtige uitdaging zou hebben gevonden.

DEZE COMBI

Trui: Uniqlo 2018 €
Broek: Closed 2016 €€, eerder hier gedragen
Top: Tramontana 2016 € ook hier te zien
Sjaal: Hendriksen, vintage via Couture Recycle €, ook hier te zien
Ketting: Zara 2020 €, ook eerder hierhier en hier gedragen
Tas: Parfois 2016 €, ook hier
Schoenen: Fitflop 2016 €

Laat een reactie achter

4 Reacties

 1. Commandaria wrote:

  mooi dat dat kan met een draad
  en deze twee kleuren zijn een van mij favoriete combi s.

  Posted 6.24.21 Beantwoorden
  • Johan wrote:

   Mooie herinnering aan je moeder

   Posted 6.25.21 Beantwoorden
  • Martje wrote:

   Ik doe het weinig, maar vind ‘t ook mooi….

   Posted 7.5.21 Beantwoorden